Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Privatizace obecních laviček bezdomovcům byla zahájena!

Městská část Praha 2 v těchto dnech spustila dlouho očekávaný proces prodeje obecních laviček oprávněným rezidentům-bezdomovcům. S nabídkou odkupu obecní lavičky budou osloveni ti občané bez domova, kteří jsou přihlášeni minimálně po dobu pěti posledních let k trvalému pobytu na radnici Prahy 2. „Ve spolupráci s administrátorem veřejné zakázky na prodej obecních laviček, sdružením HURON, jsme vytipovali lavičky, které městská část nezbytně nepotřebuje v obecním zájmu. Rezidenti-bezdomovci  nyní obdrží písemnou nabídku k odkupu lavičky, na které  přespávají, přičemž na akceptaci nabídky mají v souladu s novým občanským zákoníkem lhůtu 6 měsíců. Musí také doložit notářsky ověřené čestné prohlášení o nemajetnosti“ upřesňuje zástupkyně starostky Michaela Kazancová. 

Městská část je si přitom vědoma, že se v řadě případů může vyskytnout problém s doručením nabídky adresátovi. Podle informace mluvčí radnice Ilony Zákupské proto městská část Praha 2 zřizuje v současné době v souvislosti s privatizací obecních laviček všem oprávněným rezidentům bez domova datové schránky, aby nabídka odkupu mohla být úředně považována za doručenou.

Obsáhlá politická diskuze byla v posledních týdnech vedena především ohledně možné slevy z ceny lavičky stanovené znaleckým posudkem jako v místě a čase obvyklé.  „ Aby bylo zřejmé, jaké slevy a v jaké výši je možné poskytnout, nechala si městská část zpracovat posudek u O.S.B. – Znalecký ústav, upřesňuje místostarostka Kazancová.  Občanům bez domova umožní městská část na základě tohoto posudku využít dva druhy slev. Bezdomovec, který se zaváže k omezení dispozičního práva k odkoupené lavičce a poskytne ji na určitý počet hodin denně k užívání veřejnosti, obdrží slevu 3% za každou hodinu, nejvýše však 30%. „ Tahle nabídka mi přijde férová a poměrně výhodná, říká předseda občanského sdružení LOB (Lavičky občanům bez domova)  Martin Jalovec. „Tak třeba v lednu toho člověk v parku stejně moc nenaspí….Na druhou stranu jsme ale hodně zklamaní, že lavičky nemůžeme odkoupit s celým parkem formou družstva, jak nám dřívější vedení radnice a bývalý starosta Haluzka slibovali“ zlobí se předseda Jalovec.

Původní plán Prahy 2 zprivatizovat obecní lavičky včetně parků zpochybnilo po úspěchu v posledních volbách občanské sdružení Parky občanům“. „Přesvědčili jsme naše koaliční partnery, že finanční prostředky, které získá Městská část z privatizace laviček, nejefektivněji investujeme právě ke zvelebení parků, a to především prostřednictvím našeho občanského sdružení. Máme už totiž připraveno několik zajímavých a přitom finančně poměrně nenáročných projektů, přičemž  jsme se inspirovali  kupříkladu zámeckým parkem ve Versailles anebo visutými zahradami královny Semiramis“ vysvětluje předsedkyně parkového sdružení Alexandra U., zatímco Martin Jalovec neskrývá roztrpčení:. „My tohle vnímáme jako hodně nefér. Tak kupříkladu bezdomovci v Havlíčkových sadech si na základě tohohle příslibu radnice už založili družstvo „Grebovka“, mají na odkoupení laviček včetně parku a Groebeho vily  v bance předjednaný úvěr až do výše 480 milionů, mají i schválený splátkový kalendář a dokonce se zavázali zachovat statut současného nájemce vily formou věcného břemene. Vilu by totiž stejně pravidelně nevyužívali, jedině snad v případě hodně tuhé zimy by se tam na noc chodili trochu ohřát“, nenechává na městské části suchou nit předseda Jalovec s tím, že oklamaní družstevníci zvažují soudní žalobu.

Bezdomovci na Praze 2 ovšem mohou využít i další druh slevy a to za tzv. „včasnou demontáž“. Vedení radnice bylo ze strany těchto občanů dlouhodobě kritizováno za to, že na některých veřejných prostranstvích jsou lavičky odstraňovány dávno před začátkem zimy, aniž by jim to bylo uspokojivě zdůvodněno. Před podpisem kupní smlouvy se nyní budou moci rozhodnout sami, v jakém konkrétním termínu svou lavičku demontují a zazimují. Radniční opozice ovšem argumentuje tím, že sleva ve výši až 13% bude bezdomovce motivovat především ke spekulativním přeprodejům. Tento názor zásadně odmítá radní Michal Gruber: „Takže za prvé: Pokud by to bylo čistě na mně a nebyl bych vázán  koaličními dohodami, tak bych jim neprodal ani šroub, natož celou lavičku..….a co se týče slevy za včasnou demontáž, kolik bezdomovců asi dokáže demontovat takovou lavičku bez kvalitního nářadí? Garantuju, že na tuhle slevu nedosáhne skoro nikdo, navíc jsem osobně vydal odboru majetku pokyn, aby šrouby a matky u všech laviček určených k prodeji ještě pořádně dotáhli elektrickým šroubovákem“.

O tom, že městská část dokáže zabránit spekulativním přeprodejům laviček movitějším bezdomovcům, vlastnícím kupříkladu hasák, je přesvědčen i radní pro informatiku Martin Smíšek. „Zavádíme informační systém, kdy pomocí instalovaných kamer budeme monitorovat osoby přespávající na příslušné lavičce. Pokud by se dlouhodobě objevil v jejich hledáčku jiný bezdomovec než ten, kterého máme v databázi, ve spolupráci s Policií ČR kupce dohledáme a budeme požadovat doplacení kupní ceny v plné výši“.

Podle „Pravidel prodeje laviček svěřených městské části Praha 2“ budou následně neobsazené  lavičky vydraženy v aukcích. Rozhodnuto, zda soutěž bude otevřena pouze pro bezdomovce z České republiky anebo celé EU ještě není. „Já bych se toho rozhodně nebál“, říká radní Gruber. „Když si spokojeně bydlíte pod mostem Pont au Double s výhledem na Notre Dame, nebudete se přece trmácet přes půl Evropy dražit lavičku v Grebovce s výhledem na paneláky na Pankráci“…. Radní připouští, že bude ovšem třeba počítat s určitým vyšším procentem  zájemců z řad těch občanů Rumunska, kteří si již Českou republiku oblíbili a navíc zde řadu let úspěšně podnikají. „Všechny politické subjekty na Praze 2 před volbami deklarovaly vůli výrazně oživit veřejný prostor a zkušenosti jiných městských částí právě s rumunskou komunitou ukazují, že v tomhle ohledu jsou její aktivity k nezaplacení“, upozorňuje opoziční zastupitel Michal Krul. Ani starostka Jana Čermáková v tomhle nevidí problém. „Sice jsem se nikdy netajila tím, že rumunská dechovka není, třeba ve srovnání s Wagnerem, zrovna můj šálek čaje, na druhou stranu jsem ale přesvědčena, že rumunská kuchyně by mohla být vhodnou alternativou akcí typu "Buřtfest" a výrazně tak obohatit jídelníček kulturně-společenských akcí, které městská část Praha 2 dlouhodobě zaštiťuje.…..mimochodem, nevíte,  jak se řekne rumunsky: nezapomeňte přijít příští víkend k volbám?“        

Autor: Honza Vranik | pondělí 13.4.2015 18:43 | karma článku: 17,48 | přečteno: 1224x
  • Další články autora

Honza Vranik

"No pasaran", slibuje občanům Prahy 2 starostka Jana Černochová.

Tak přátelé, aby tohle zase někdo nebral smrtelně vážně: rozhovor se starostkou Prahy 2 a "lídryní"pražské ODS pro nadcházející parlamentní volby Janou Černochovou je fiktivní, nicméně reflektuje některé reálie naší městské části.

20.9.2017 v 7:51 | Karma: 10,52 | Přečteno: 628x | Diskuse| Politika

Honza Vranik

"Klídek, máme to ošéfovaný."

V souvislosti s postupem při zadávání veřejných zakázek na radnici Prahy 2 padla v posledních měsících dvě konkrétní trestní oznámení. Rozhovor se zástupcem starostky pro oblast investic je ovšem ryze FIKTIVNÍ.....téměř.

18.5.2017 v 17:45 | Karma: 17,69 | Přečteno: 514x | Diskuse| Politika

Honza Vranik

O Praze 2 opravdu bez cenzury?

V minulých dnech zaplavil schránky domácností Prahy 2 bulvární občasník s názvem „Jejich Dvojka“a vznikla i elektronická verze: www.jejichdvojka.cz.

26.4.2017 v 16:30 | Karma: 16,25 | Přečteno: 659x | Diskuse| Politika

Honza Vranik

Může ohrozit aféra Blanická 22-Gate politickou stabilitu na Praze 2?

Po aféře WATERGATE a neméně slavné české NAGY-GATE,která vedla k pádu Nečasovy vlády, prožívá nyní Praha 2 svou BLANICKÁ 22-GATE.

15.2.2016 v 11:09 | Karma: 10,43 | Přečteno: 551x | Diskuse| Politika

Honza Vranik

Přijme se místostarosta - zn. Praha 2

Pozoruhodný úspěch v podobě zápisu do Guinnessovy knihy rekordů zaznamenala v minulých dnech Praha 2. S celkovým počtem šesti místostarostů se po minulém zasedání zastupitelstva zařadila na absolutní světovou špici této kategorie.

22.6.2015 v 7:30 | Karma: 11,32 | Přečteno: 485x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 9
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 755x
Občan Prahy 2, který vnímá a komentuje věci kolem sebe.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: 

Většinou se jedná o nadsázku a ironii, i když fiktivní osoby mají v drtivě většině svůj reálný předobraz!

Nadsázka a ironie, ochota "dělat si srandu" sami ze sebe byly odjakživa našemu národu vlastní, ovšem čas trhnul oponou. Smrtelně vážně bereme vše, co je nám předžvýkáno v mediích, smrtelně vážně bereme i sami sebe, aniž bychom byli schopni minimální sebereflexe, jak jsme vlastně často až uboze směšní, 

Nadsázka pak často i zde na tomto blogu zůstává nepochopena. Možná i proto,že styl a tón řeči "respondentů" v oněch fiktivních rozhovorech zřejmě jen věrně kopíruje smutnou politickou realitu současnosti. 

Seznam rubrik